Stopień nurkowy: Instruktor Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 85 Skąd: Wawa
Wysłany: 13-05-2011, 08:55 Norwegia, wyspy Lofoty 06/2011
Witam
Jak co roku w czerwcu zapraszamy na niezwykłą wyprawę nurkową za kołem polarnym na Lofoty. Podczas tego pobytu słońce nie będzie zachodzić za horyzont. Będziemy w trakcie szczytu dnia polarnego. Na miejscu spotkamy surowy, dziewiczy krajobraz.
Lofoty to miejsce gdzie za krylem przypływają wieloryby, za śledziami orki, ale Lofoty najbardziej znane są jako miejsce tarła dorszy. Wiosną niezliczone masy tych ryb spływają na względnie płytkie wody w celach tarła co wykorzystywali płynący za dorszami norwescy rybacy. Zimna woda zasilana ciepłym, żyznym prądem obfituje w bogate życie. Dla nas, nurków, jest wielką przygodą spotkać pod wodą ryby które pod innymi szerokościami nie występują, jak prehistorycznie wyglądająca żabnica czy zębacz. W toni czerniaki, dorsze czy rdzawce. Na powierzchni foki, delfiny, wieloryby czy orki. A nad wodą orły i maskonury.
Lofoty to również ciężki teren do nawigacji, czego dowodem są spoczywające na dnie wraki statków. Jest to nie tylko raj dla nurków, przyrodników czy osób szukających dzikiej przyrody ale chyba przede wszystkim dla wędkarzy. Tutaj wszyscy żyją z morza, a wędkarze codziennie zmagają się z wciąganiem na łodzie kilkunasto-kilogramowych czerniaków i dorszy czy przy odrobinie szczęścia kilkudziesięcio-kilogramowych halibutów, bo większe, kilkuset kilogramowe nie są do wyjęcia na wędkę.
My także korzystamy z tego dobrodziejstwa natury. Co wieczór zabierzemy Was w kulinarną podróż. W naszym menu pojawią się typowo skandynawskie dania takie jak gravlax (zakopany łosoś) w stylu pradawnych wikingów, torsketunger (dorszowe języczki), fiskesuppe - tradycyjna skandynawska zupa rybna. Aby ocieplić klimat po nurkowaniu w chłodnych wodach podamy dania z południowych rejonów. Spróbujecie halaszle - pikantnej, rozgrzewającej zupy węgierskich rybaków, portugalskiej zapiekanki z dorszem i hiszpańskiego sofrito. Będziemy grillować, piec, zapiekać i smażyć świeżo złowione ryby, aby zaspokoić Wasz głód i podniebienia.
Po więcej informacji zapraszam na www a na relację z jednej z pierwszych wypraw osyłam tutaj.
kontakt Adam Borkowski <a.borkowski(ed)underwater.pl>, tel. 601 303231
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum