Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-09-2012, 10:33 Ciekawostka teoretycznie nie związana z nurkowaniem
Hej.
Poniżej opis ciekawego doświadczenia "społecznego".
SKRZYPEK NA STACJI METRA
tłum. AspenTrees78
W waszyngtońskim metrze usiadł pewien człowiek i zaczął grać na skrzypcach. Był mroźy styczniowy poranek. W ciągu około 45 minut zagrał 6 utworów Bacha. Szacuje się, że w tym czasie, 1.100 ludzi przeszło przez stację metra udając się do pracy.
Po upływie trzech minut pewien pan w średnim wieku zauważył, że gra jakiś muzyk. Zwolnił kroku i zatrzymał się na parę sekund, po czym pośpiesznie ruszył dalej, aby nie zakłócić swego harmonogramu dnia.
Minutę później skrzypek otrzymał pierwszego dolara: jakaś kobieta rzuciła mu go do futerału i poszła sobie dalej, nie zatrzymując się.
Kilka minut później jakiś człowiek oparł się o ścianę, aby posłuchać gry, ale zaraz potem spojrzał na zegarek i odszedł. Najwyraźniej był już spóźniony do pracy.
Osobą, która poświęciła skrzypkowi najwięcej uwagi, był 3-letni chłopczyk. Jego matka kazała mu się pośpieszyć, ale chłopczyk zatrzymał się, aby jeszcze spojrzeć na skrzypka. W końcu popchnęła go mocno; chłopiec ruszył z miejsca, ale cały czas odwracał głowę. Takie samo zachowanie powtarzało się u kilkunastu innych dzieci.
Wszyscy rodzice, bez wyjątku, kazały im iść dalej.
Podczas 45 minut gry, tylko 6 osób zatrzymało się na chwilę. Około 20 dało mu pieniądze, potem jednak odeszło, nie zwalniając kroku. Zebrał 32 dolary.
Kiedy przestał grać i zapadła cisza, nikt tego nie zauważył. Nie było oklasków, ani żadnych słów uznania.
Nikt nie wiedział, że owym skrzypkiem był Joshua Bell, jeden z najbardziej utalentowanych muzyków świata. Zagrał właśnie kilka najtrudniejszych utworów, jakie kiedykowiek zostały skomponowane, na skrzypcach wartych 3,5 milionów dolarów.
Dwa dni wcześniej, wszystkie bilety na koncert Joshuy Bell'a w Bostonie zostały wyprzedane. Średnia cena biletu wynosiła 100 dolarów.
To jest prawdziwa historia. Joshua Bell, grający incognito na stacji metra, brał udział w eksperymencie społecznym zorganizowanym przez Washington Post. Eksperyment dotyczył percepcji, gustu i ludzkich priorytetów. Zagadnienia brzmiały: Czy w pospolitym otoczeniu i o niesprzyjającej godzinie potrafimy ujrzeć piękno? A może przestajemy je doceniać? Czy potrafimy dostrzec talent w nieoczekiwanym miejscu?
Jeden z możliwych wniosków płynących z tego eksperymentu może brzmieć:
JEŚLI NIE MAMY CZASU, ABY ZATRZYMAĆ SIĘ I POSŁUCHAĆ JEDNEGO Z NAJLEPSZYCH MUZYKÓW ŚWIATA, GRAJĄCEGO NAJLEPSZĄ MUZYKĘ, JAKĄ KIEDYKOLWIEK SKOMPONOWANO, TO ILE INNYCH RZECZY NAM UMYKA?
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: jakis jest Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Gru 2011 Posty: 162 Skąd: ...
Wysłany: 27-09-2012, 11:47
Sa wybrani i sa masy.Masy musza ciezko pracowac od switu do nocy , placic podatki, zusy itp. aby melomani mogli chodzic na koncerty.
Cytujac za Kazikiem:
" najlepiej, gdy tłuszcza żre, pracuje i śpi
I jeszcze się rozmnoży czasem. Wtedy żadnej myśli
Nie ma czasu pomyśleć, tylko słucha i patrzy
Co mu przygotują mendy w swoim teatrze''
Dlatego wyniki tego eksperymentu nie sa jakos szczegolnie szokujace.....
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 27-09-2012, 12:47
Ojtam ojtam.
Ja też się pokazywałem w wielu miejscach i też mnie nikt nie poznał.
A żeby mi jeszcze pieniądze dawali, to już w ogóle.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-09-2012, 12:47
offshore napisał/a:
Masy musza ciezko pracowac od switu do nocy , placic podatki, zusy itp. aby melomani mogli chodzic na koncerty
Jak oni to robią? Ci melomani, że nie płacą podatków, zusu itp?
Chciałbym tak...
Nie wiedziałem też, że płacę podatki i zus, żeby inni mogli chodzić na koncerty .
Tak czy inaczej robię tak:
W programie Teatru Wielkiego Opery Narodowej sprawdzam, które koncerty są bezpłatne (jest ich całkiem sporo), wybieram te, które mnie interesują i akcja 8).
Niestety, nie zawsze to co mnie interesuje jest za free, więc wykombinowałem drugi patent oszczędnościowy: podliczyłem ile mógłbym wypić piwa, wina, wódy, wypalić papierosów w ciągu roku. Wyszło całkiem sporo, przeliczyłem to na $ - okazuje się, że kwota jest naprawdę niezła.
Więc mogę już wybierać co mnie interesuje bo mam na to kasę .
Wymyśliłem dodatkowo, że jeżeli to co przeznaczałem na słodycze dołożę do tej kupki, to uwaga:
raz w miesiącu mogę pójść na dobry koncert siedząc na I miejscu .
My z mas musimy się wspierać!
Kiedyś chciałem być z zawodu synem, ale się nie udało .
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 27-09-2012, 13:00
Wojtek Filip napisał/a:
Nie wiedziałem też, że płacę podatki i zus, żeby inni mogli chodzić na koncerty .
W 2002 (takie dane mi wpadły w ręce) tylko narodowe Filharmonia i Opera dostały prawie 54,5 miliona złotych dotacji tylko z jednego źródła.
Można się spierać, czy warto, ale faktom zaprzeczyć raczej trudno...
Wysłany: 27-09-2012, 13:08
Mówisz o Filharmonii i Operze Narodowej w 2002, a ja kombinuję kto to jest ten nie płacący podatków "meloman".
Jeżeli wspomniana kwota pochodziłaby z moich podatków to chętnie bym coś dołożył - bardzo zależy mi na podniesieniu świadomości szczególnie u ludzi młodych, a koncertów organizowanych dla nich jest coraz więcej, choć moim zdaniem ciągle o wiele za mało .
S. Lem
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 27-09-2012, 13:22
Wojtek Filip napisał/a:
Mówisz o Filharmonii i Operze Narodowej w 2002, a ja kombinuję kto to jest ten nie płacący podatków "meloman".
Jeżeli wspomniana kwota pochodziłaby z moich podatków to chętnie bym coś dołożył - bardzo zależy mi na podniesieniu świadomości szczególnie u ludzi młodych, a koncertów organizowanych dla nich jest coraz więcej, choć moim zdaniem ciągle o wiele za mało .
Twierdzenie, że "melomani" nie płacą podatków chyba nie padło?
Mój tok myślenia jest taki: skoro takie instytucje są dotowane z budżetu państwa, to oznacza, że wpływy z biletów nie wystarczają. A skoro tak, to taki "przybytek" finansowany jest także (a może nawet przede wszystkim) z pieniędzy odebranych komuś, kto nie korzysta z usług FN czy ON.
Dotąd chyba się zgadzamy?
Dalej to już kwestia opinii i stanowiska politycznego gdzieś pomiędzy: "państwo powinno zajmować się minimum zadań (i jeszcze: ile to jest minimum)" a "państwo powinno zajmować się wszystkim ("1984" czy ustroje komunistyczne czy totalitarne).
Ja nie ukrywam, że jestem zdecydowanie bliżej pierwszego krańca.
A w szczególności: czy ON i FN nie powinny utrzymywać się z biletów albo z dobrowolnych dotacji (np. Amber Gold - zamiast na film biograficzny mogłoby dać na koncert Joshuy Bella )?
Wysłany: 27-09-2012, 13:24
Jarek czy wiesz w jakim celu założyłem ten wątek?
S. Lem
Wysłany: 27-09-2012, 13:29
Wojtek Filip napisał/a:
Jarek czy wiesz w jakim celu założyłem ten wątek?
Przyznam się, że jeszcze nie dociekłem, gdzie jest mowa o nurkowaniu, więc póki co myślę, że to taki "przerywnik" w merytorycznych dyskusjach, a i dział ("można tu skrobnąć o tym i owym... ") wskazuje, że tematyka nie jest jakoś sztywno narzucona w tym wątku.
Niestety, nie zawsze to co mnie interesuje jest za free, więc wykombinowałem drugi patent oszczędnościowy: podliczyłem ile mógłbym wypić piwa, wina, wódy, wypalić papierosów w ciągu roku. Wyszło całkiem sporo, przeliczyłem to na $ - okazuje się, że kwota jest naprawdę niezła.
Więc mogę już wybierać co mnie interesuje bo mam na to kasę salut .
Wymyśliłem dodatkowo, że jeżeli to co przeznaczałem na słodycze dołożę do tej kupki, to uwaga:
raz w miesiącu mogę pójść na dobry koncert siedząc na I miejscu
Jeszcze parę razy przejedź na czerwonym, ale żeby nie było kamer i policji w pobliżu - i już masz parę stówek ekstra
Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 530 Skąd: Poznań
Wysłany: 27-09-2012, 13:39
nie ukrywam, że bardzo podoba mi się kierunek Twojeo rozumowania, mimo, że z nim polemizuję...
polemizuję dlatego, że o ile zgadzam się z tą myślą:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
państwo powinno zajmować się minimum zadań
o tyle sen z powiek spędzałoby mi to zagadnienie:
i jeszcze: ile to jest minimum
niestety częstokroć to co masom wydaje się minimum wystarczającym do pracy administracji państwoej jest niewystarczającą kroplą z realnych potrzeb aby ta praca przebiegała w tempie i z efektami zadowalającymi te masy
niestety obawiam się, że wszyscy, którzy obiecują odchudzanie administracji i zmniejszanie biurokracji karmią ludzi jedynie populizmem nastawionym na rózneo rodzaju wybory, a z realiami niemającym absolutnie żadnego związku... i po wyborach jakoś dziwnie administracja nie chudnie, mimo ich rewolucynych pomysłów...
dlaczego? bo zanim doszli do władzy nie mieli bladego pojęcia jak ta praca wygląda od kuchni a jedynie na barkach obiecanych zmian próbowali dostać się do władzy...
co do osób niekorzystających z FN a płacących w podatkach
przykład Poznania - ostatnio prezydent Grobelny postanowił gasić światło na ulicach dla oszczędności i w nocy jeździsz po ciemku... dlaczego?
a m.in. dlatego, że wybudował debilny stadion Lecha na porąbane Euro...
dlaczego tak to określiłem, ano bo jestem tym wyjątkiem, który nie trawi piłki nożnej a stadion na Bułgarskiej kojarzy mi się jedynie z korkami i kretynami wywołującymi bójki...
ot nie uważam żeby ten stadion był w ogóle potrzebny a wolałbym mieć światło na ulicach...
z tym, że identyfikuję się ze społecznością Poznania i jeżeli większości ten stadion się przyda to nie robię o to afery, że z moich podatków na to poszło...
nie pytam dlaczego na każdy mecz konieczna jest obstawa Policji również opłacana z moich podatków, a przecież wystarczyłoby doliczyć do ceny biletów koszt takiej obstawy Policji
i dopiero po określonym przelewie na konto Komendy Miejskiej w Poznaniu wydawanoby pozwolenie na zorganizowanie takiej imprezy masowej jak mecz - jestem ciekaw ile byłoby kibiców jakby musieli sami za obstawę Policji zapłacić...
Jarku - albo żyjemy w państwie demokratycznym - czyli takim gdzie jednostka nie ma nic do gadania tylko jest posłuszna woli ludu, albo zmieniamy ustrój...
Wysłany: 27-09-2012, 13:41
Przyznam się, że jeszcze nie dociekłem, gdzie jest mowa o nurkowaniu
Szkoda, że zamiast pokombinować ładujesz tu jakieś dane z 2002 i pomysły na to czy rolnik powinien być dotowany, bo nie sprzedał marchewki...
Przykro , ale co tam - każdy dostrzega w temacie to co mu najbliższe, więc niech i tak będzie.
Następnym razem poszukam obrazka z jakimś nurkiem 8).
Tomek Karski napisał/a:
Jeszcze parę razy przejedź na czerwonym, ale żeby nie było kamer i policji w pobliżu - i już masz parę stówek ekstra
W tym celu kupiłem pewną panią zamkniętą w nawigacji, która mi mówi "uwaga jedziesz za szybko, a tam już na ciebie czekają - więc się zbilansowało .
S. Lem
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 27-09-2012, 13:42
Wojtek - może problem tkwi w tym, że za mało ludzi kojarzy kogoś takiego jak Joshua Bell [ja na ten przykład nie słyszałem]?
Gdyby na skrzypcach grała np. Jennifer Lopez, nie szło by przejść.
Wysłany: 27-09-2012, 13:54
Wojtek Filip napisał/a:
Przyznam się, że jeszcze nie dociekłem, gdzie jest mowa o nurkowaniu
Szkoda, że zamiast pokombinować ładujesz tu jakieś dane z 2002 i pomysły na to czy rolnik powinien być dotowany, bo nie sprzedał marchewki...
Nieśmiało zauważę, że pod-wątek polityczny pojawił się najpierw w poście "offshore'a", a następnie został podjęty przez Ciebie. Potem dopiero ja "załadowałem dane" (no cóż, przyznaję, lubię używać konkretów w dyskusji).
Wysłany: 27-09-2012, 14:00
Tomek Kalbarczyk napisał/a:
może problem tkwi w tym, że za mało ludzi kojarzy kogoś takiego jak Joshua Bell
może...
no cóż, przyznaję, lubię używać konkretów w dyskusji
niestety nie zauważyłem żadnych, ale to pewnie związane jest z punktem widzenia.
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum